• Privacybeleid
  • algemene voorwaarden
  • Neem contact op
  • Over ons
Advertisement
  • Home
  • Analyse
  • Cultuur
  • Politiek
  • Economie
  • Tech
  • Sport
No Result
View All Result
  • Home
  • Analyse
  • Cultuur
  • Politiek
  • Economie
  • Tech
  • Sport
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Tech

Straks landt nieuwe verkenner “met de ogen open” op Mars, en dan moet er veel meer mogelijk worden

Aya by Aya
February 18, 2021
in Tech
0
Straks landt nieuwe verkenner “met de ogen open” op Mars, en dan moet er veel meer mogelijk worden
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

U kan de landing vanavond live volgen via de website van de Amerikaanse uimtevaartorganisatie NASA. 

Eerst even terug in de tijd: de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceerde de missie op 30 juli 2020. Op dat moment was de stand van de aarde en Mars zodanig dat er minder energie zou moeten worden verbruikt om de afstand te overbruggen. Uiteindelijk zal de missie zowat 471 miljoen kilometer afgelegd hebben – bekeken vanaf de zon is Mars de vierde planeet na Mercurius, Venus en de aarde.  

Aan boord onder meer dus de ‘Perseverance’ (‘Volharding’), een Marsvoertuig van ruim een ton zwaar, en een mini-helikoptertje van nog geen 2 kilogram, eigenlijk een soort drone met in verhouding heel grote propellors om op Mars te kunnen vliegen. Bijna 7 maanden later is het grote moment aangebroken en is het tijd voor de landing. In principe zal de missie zeker één Marsjaar duren, ongeveer 687 dagen in aardse termen. Het is zeker niet de eerste Marsmissie van de NASA: eind 2018 was er al de aankomst van InSight die op zoek gaat naar diepste binnenste van Mars. 

Het mini-helikoptertje Ingenuity zou een vlucht kunnen uitvoeren op Mars

Marsmissie InSight

Aftellen is begonnen voor Marslander InSight: op zoek naar “diepe binnenste” van Mars

za 24 nov 2018 06:36

De voornaamste doelen van deze nieuwe NASA- missie: verder zoeken naar sporen van leven op Mars, stalen vanop Mars voorbereiden om later naar de aarde te kunnen sturen, en verder ook onderzoek met het oog op mogelijke toekomstige missies met mensen: zou het mogelijk zijn om ooit een speciale basis te bouwen op Mars waar de mens zou kunnen verblijven? Kers op de taart van deze missie is dus het kleine helikoptertje dat ‘Ingenuity’ (‘Vindingrijkheid’) werd gedoopt. Als het erin slaagt om op te stijgen, zou dat een absolute primeur zijn, want het zou het eerste gebruik van aërodynamica op Mars zijn. 

De NASA is al zenuwachtig aan het aftellen, maar ook de Europeanen zullen aandachtig toekijken, want volgend jaar is het de beurt aan de ExoMars-missie, een Europese missie naar Mars. Het kan er trouwens druk worden, want ook China en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich in de strijd gemengd. 

Bekijk de video: de nieuwe Marsmissie in 1 minuut, en lees door onder de video:

Hoe verloopt de delicate landing?

De sonde komt de atmosfeer van Mars ingevlogen met een duizelingwekkende snelheid van ongeveer 20.000 km/u. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1.300 graden Celsius, maar een hitteschild moet voorkomen dat de sonde opbrandt. Een parachute moet de snelheid temperen tot ongeveer 320 km/u. 

Daarna komt een nieuw vliegend tuig in actie, dat Perseverance zal neerlaten. Het toestel is uitgerust met krachtige motoren om tegengas te bieden tegen de zwaartekracht en zo af te remmen. Met kabels zal Perseverance uiteindelijk worden gedropt. Het landingsproces zal dan 7 minuten geduurd hebben. 

Perseverance en zijn hulptuigen zullen alles zelf moeten doen, want een signaal naar de aarde sturen duurt meer dan 11 minuten. Maar bij de vorige missie die de Marsrobot Curiosity stuurde in 2012, is alles ook goed verlopen. 

(foto onder: artistieke impressie van de sonde die Mars nadert, lees door onder de foto)

Deze Marsverkenner zal met de ogen open landen

Het nieuwe bij deze landing is dat Perseverance zelf zal kunnen bijsturen bij de ultieme touch-down op Mars. “Landing with your eyes open”, noemen specialisten het: Perseverance zal als het ware ogen hebben en een beetje naar links of rechts kunnen bijsturen om eventueel gevaarlijk terrein te vermijden. 

Marsmissie InSight

Marslander InSight heeft eerste (zwakke) Marsbeving gedetecteerd: “Hier hebben we maandenlang op gewacht”

di 23 apr 2019 21:44

Dat kan door de camera’s aan boord in combinatie met eerdere scans van het terrein. “Er zit een kaart in het geheugen. Die kan dan worden afgetoetst aan de beelden van tijdens de landing,” vertelt Bart Van Hove aan VRT NWS. 

Van Hove werkte 10 jaar als planeetwetenschapper op de Koninklijke Sterrenwacht in Brussel en nu als atmospheric flight engineer bij Deimos Space in Madrid, één van de industriële partners van het Europees ruimteagentschap ESA. 

Bovendien zal deze landing sowieso al relatief precies zijn. “Bij de landing van de vorige Marsverkenner InSight was er nog een onzekerheid van 100 km of meer. Nu zal dat maar 5 of 10 km zijn”, zegt Van Hove. Opnieuw een belangrijke voortzetting van de innovatie voor moderne, high-precision Marslanders, benadrukt hij.  Zulke precieze landingen zijn noodzakelijk voor menselijke verkenningsmissies in de toekomst.

Hoe gaat de landing in zijn werk? Bekijk hier een animatie van de NASA op YouTube: 

Waarom de Jezero-krater?

De Jezero-krater is een 45 km brede krater iets ten noorden van de evenaar op Mars. Ruim 3,5 miljard jaar geleden was er daar een groot meer en zelfs een rivierdelta. De plek zou mineralen bevatten die chemisch zijn veranderd door water, en er zou in de buurt (Northeast Syrtis) een vulkaan geweest zijn met mogelijk warmwaterbronnen en smeltend ijs, wat ideaal is voor het ontstaan van microbieel leven. De vulkanische stenen hebben ook de functie van kalenders, ze geven de tijd aan waarop de sedimenten zijn gevormd.

Op aarde is in vergelijkbaar moddergesteente leven gevonden onder de vorm van microben, “en dat maakt van Jezero een goede plek om te landen met het oog op het doel van deze missie: de vraag of de omgeving ooit leefbaar was, en of we nu nog tekenen van leven kunnen vinden”, klinkt het bij de NASA. 

(foto onder: Perseverance zou op deze plek kunnen passeren, lees door onder de foto)

Op de landingsplek was vroeger een groot meer met in de buurt een vulkaan

Bart Van Hove: “Dit is natuurlijk niet de eerste Marsmissie die op zoek gaat naar leven, of naar bewijs dat er ooit leven is geweest. Vroeger gingen missies vrij algemeen zoeken naar actief leven, maar dat doel is dan veranderd onder de slogan: “follow the water” (volg het water). Nu gaan ze nog specifieker zoeken, meerbepaald in specifieke habitats. Stel je voor wat zo’n grondstaal hypothetisch zou kunnen opleveren in een lab op aarde.” 

Perseverance gaat verschillende bodemstalen nemen en achterlaten, zeker 20 en mogelijk 30 tot 40. Later kunnen die dan worden opgepikt bij een nieuwe missie, mogelijk eentje van de NASA in samenwerking met het Europees ruimteagentschap ESA (Europa zou het voertuig bouwen dat de stalen komt oppikken en ook meewerken aan de terugvlucht). Ten vroegste in 2031 zouden de stalen op aarde kunnen aankomen. 

(foto onder: grafische weergave van het oppikken en terugsturen van de stalen door de ESA, lees door onder de foto)

Vroeger werd algemeen gezocht naar actief leven, nu gaat men specifieke habitats opzoeken

Welke technologie is er mee?

Perseverance heeft 23 camera’s mee. Die moeten zorgen voor nog betere kleuren en 3D-beelden. Er zijn ook twee microfoons om geluiden op te nemen. Het moet de eerste keer worden dat we geluiden vanop Mars zullen kunnen horen, na enkele mislukte eerdere pogingen. De verkenner is niet van de kleinste: ongeveer 3 meter lang, 2,7 meter breed en 2,2 meter hoog. Hij weegt iets meer dan een ton. 

In zijn buik draagt Perseverance ook Ingenuity mee, de mini-helikopter. Als die erin slaagt om op te stijgen, wordt hij het eerste vliegtoestel van dat type dat daarin slaagt. Ingenuity weegt 4 pond, ongeveer 1,8 kilogram. “Het wordt een enorme uitdaging,”, onderstreept Bart Van Hove, ook al omdat de atmosfeer op Mars veel dunner is dan die op aarde. “Daarom heeft het toestel een enorm grote propellor (1,2 meter, red.) in verhouding tot zijn gewicht. Hij kan een voorloper worden van grotere versies, wie weet voor een mensenkolonie?”

Het toestel zal proberen enkele korte herkenningsvluchten uit te voeren van dicht bij het oppervlak van Mars, wat opnieuw boeiende gegevens kan opleveren.

De mini-helikopter wordt een enorme uitdaging in de dunne atmosfeer van Mars

In zijn zoektocht naar leven, zal Perseverance de bodem scannen met lasertechnologie, de zogenoemde SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman Luminescence for Organics and Chemicals) om interessant organisch en chemisch materiaal te kunnen ontdekken. 

Perseverance heeft ook nog MOXIE bij zich, wat verwijst naar Mars Oxygen ISRU Experiment (ISRU staat voor in situ resource utilisation, het gebruiken van materialen of grondstoffen die ter plaatse aanwezig zijn). MOXIE gaat proberen om zuurstof aan te maken op basis van de dunne atmosfeer op Mars, die gedomineerd wordt door CO₂. Op Mars is er minder dan 0,2 procent zuurstof (O₂). 

Als die technologie op punt kan worden gezet, is dit een belangrijke nieuwe stap naar toekomstige missies en een permanente basis op Mars. “Ze willen aantonen dat je zuurstof kan onttrekken uit de atmosfeer, om in de toekomst brandstof mee te maken om opnieuw naar de aarde te vertrekken. Deze generator is een prototype”, zegt Van Hove.  

De onderzoekers gaan proberen zuurstof te halen uit de ijle atmosfeer om te kunnen gebruiken als brandstof

Bekijk hier een animatie van de mini-helikopter:

Previous Post

Nog nooit was het tekort aan betaalbare huurwoningen zo groot, “Pano” volgt een jaar lang enkele kandidaat-huurders

Next Post

Haaland richt zich na show in Sevilla met dankwoord tot Mbappé

Aya

Aya

Related Posts

NASA-Marsverkenner “Perseverance” met succes geland, bekijk nieuwe haarscherpe foto’s
Tech

NASA-Marsverkenner “Perseverance” met succes geland, bekijk nieuwe haarscherpe foto’s

February 23, 2021
NASA-Marsverkenner “Perseverance” is met succes geland, bekijk hier de eerste doorgestuurde beelden
Tech

NASA-Marsverkenner “Perseverance” is met succes geland, bekijk hier de eerste doorgestuurde beelden

February 19, 2021
Twitteraccounts van Ben Weyts en Wim De Vilder een tijdlang gehackt
Tech

Twitteraccounts van Ben Weyts en Wim De Vilder een tijdlang gehackt

February 10, 2021
1 op de 5 websites van overheden en bedrijven makkelijk doelwit van hackers
Tech

1 op de 5 websites van overheden en bedrijven makkelijk doelwit van hackers

February 1, 2021
We hebben allemaal iets te verbergen
Tech

We hebben allemaal iets te verbergen

January 28, 2021
First lady Melania Trump neemt al afscheid: “De grootste eer van mijn leven”
Tech

First lady Melania Trump neemt al afscheid: “De grootste eer van mijn leven”

January 19, 2021
Next Post
Haaland richt zich na show in Sevilla met dankwoord tot Mbappé

Haaland richt zich na show in Sevilla met dankwoord tot Mbappé

  • Trending
  • Comments
  • Latest
‘Liverpool kan niet blijven zeggen dat Virgil ontbreekt, ik word er ziek van’

‘Liverpool kan niet blijven zeggen dat Virgil ontbreekt, ik word er ziek van’

February 21, 2021
Anwar El Ghazi bevestigt zijn reputatie bij nieuwe kans in de basis

Anwar El Ghazi bevestigt zijn reputatie bij nieuwe kans in de basis

February 28, 2021
Hakim Ziyech steekt André Onana hart onder de riem met drie woorden

Hakim Ziyech steekt André Onana hart onder de riem met drie woorden

February 6, 2021

Feyenoord mogelijke tegenstander van Ajax in halve finale beker

February 14, 2021
Wes Beuvink werd op zijn 21e hoofdscout: ‘Robben was mijn eerste transfer’

Wes Beuvink werd op zijn 21e hoofdscout: ‘Robben was mijn eerste transfer’

March 3, 2021
Manchester City blijft maar winnen en evenaart clubrecord uit 2017

Manchester City blijft maar winnen en evenaart clubrecord uit 2017

March 3, 2021

Vitesse staat mede dankzij wondergoal van Tannane in de bekerfinale

March 3, 2021
Juventus boekt na domper voor Matthijs de Ligt eenvoudige overwinning

Juventus boekt na domper voor Matthijs de Ligt eenvoudige overwinning

March 3, 2021

Recent nieuws

Wes Beuvink werd op zijn 21e hoofdscout: ‘Robben was mijn eerste transfer’

Wes Beuvink werd op zijn 21e hoofdscout: ‘Robben was mijn eerste transfer’

March 3, 2021
Manchester City blijft maar winnen en evenaart clubrecord uit 2017

Manchester City blijft maar winnen en evenaart clubrecord uit 2017

March 3, 2021

Vitesse staat mede dankzij wondergoal van Tannane in de bekerfinale

March 3, 2021
Juventus boekt na domper voor Matthijs de Ligt eenvoudige overwinning

Juventus boekt na domper voor Matthijs de Ligt eenvoudige overwinning

March 3, 2021
Nieuwss

Super snel dagelijks nieuws voor u

Follow Us

Bladeren op categorie

  • Analyse
  • Cultuur
  • Economie
  • Politiek
  • Sport
  • Tech

Recent nieuws

Wes Beuvink werd op zijn 21e hoofdscout: ‘Robben was mijn eerste transfer’

Wes Beuvink werd op zijn 21e hoofdscout: ‘Robben was mijn eerste transfer’

March 3, 2021
Manchester City blijft maar winnen en evenaart clubrecord uit 2017

Manchester City blijft maar winnen en evenaart clubrecord uit 2017

March 3, 2021
  • Privacybeleid
  • algemene voorwaarden
  • Neem contact op
  • Over ons

© 2019 Nieuwss - Super snel dagelijks nieuws voor u

No Result
View All Result

© 2019 Nieuwss - Super snel dagelijks nieuws voor u

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.