• Privacybeleid
  • algemene voorwaarden
  • Neem contact op
  • Over ons
Advertisement
  • Home
  • Analyse
  • Cultuur
  • Politiek
  • Economie
  • Tech
  • Sport
No Result
View All Result
  • Home
  • Analyse
  • Cultuur
  • Politiek
  • Economie
  • Tech
  • Sport
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Analyse

Als Coca-Cola afhaakt: hoe adverteerders Facebook onder druk zetten om haatpraat te bestrijden

beheerder by beheerder
November 15, 2020
in Analyse
0
Als Coca-Cola afhaakt: hoe adverteerders Facebook onder druk zetten om haatpraat te bestrijden
0
SHARES
72
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

1. Waarom laat Facebook misleidende campagnes toe?

Oktober 2019. CEO Mark Zuckerberg is in het Amerikaanse Congres voor een hoorzitting over de libra, die digitale munt die Facebook wil lanceren om mensen via de app te laten betalen. Hij doet een opmerkelijke uitspraak: “We factchecken uitspraken van politici niet op hun waarheid”, zegt hij tegen de verbaasde Congresleden. 

Volgens Zuckerberg is het niet aan Facebook om te controleren of de inhoud van advertenties van politici klopt of niet. Hij vindt dat dat hoort bij de vrije meningsuiting. Deze uitspraak valt slecht bij Democratische Congresleden, zeker als je weet dat de Republikeinse president Donald Trump meermaals in opspraak komt door misleidende campagnes. 

We factchecken uitspraken van politici niet op hun waarheid

Mark Zuckerberg, CEO Facebook

We spoelen verder naar mei van dit jaar. In volle coronacrisis barsten in de VS protesten los naar aanleiding van de dood van de zwarte man George Floyd, die door politiegeweld tijdens een arrestatie om het leven komt. Tijdens de plunderingen tweet de Amerikaanse president Trump: “When the looting starts, the shooting starts”. Vrij vertaald: “Als men begint te plunderen, mogen (veiligheidsdiensten) schieten.” Deze uitspraak is voor Twitter te verregaand en het platform beslist om die te verwijderen. Maar het blijft niet bij die ene tweet, ook in de weken nadien worden verschillende tweets van Trump weggehaald.

Meteen rijst de vraag of Facebook dezelfde maatregelen zal nemen: zal het bedrijf ook ingrijpen als er een misleidend of haatdragend bericht gepost wordt? In een eerste reactie laat Zuckerberg weten dat hij niet van plan is om hetzelfde te doen. Hij houdt vast aan zijn omstreden beleid en laat een gelijkaardig bericht van Trump op Facebook (zie hierboven, red.) en Instagram – waar hij in totaal bijna 50 miljoen volgers heeft –  gewoon staan.

Volgens sommigen wijst dit erop dat Zuckerberg Trump impliciet steunt om voor een tweede ambtsperiode president te blijven na de verkiezingen van november. 

2. Hoe keerde de publieke opinie (en keerden de eigen medewerkers) zich tegen Facebook?

Het is duidelijk dat de dood van George Floyd een schokgolf door de Amerikaanse maatschappij heeft gestuurd. De daaropvolgende Black Lives Matter-betogingen drukken de Amerikanen met hun neus op de feiten: nog steeds worden zwarten gediscrimineerd en hardhandig aangepakt door de politie. Veel Amerikanen vinden dat president Trump met zijn harde taal de polarisering in zijn land versterkt. 

AFP or licensors

Maatschappij

Druk van adverteerders doet Facebook plooien: Zuckerberg belooft beterschap tegen haat en racisme 

za 27 jun 03:45

Het is niet de eerste keer dat mensen in Amerika op straat komen om discriminatie en politiegeweld aan te kaarten, maar het is wel de eerste keer dat dat zo massaal gebeurt. Blank, zwart, latino en Aziaten: allemaal vragen ze één ding. Stop de verspreiding van hate speech of haatboodschappen die mensen tegen elkaar opzetten. 

Burgerrechtenactivisten vragen begin juni om Zuckerberg te ontmoeten, maar hij laat hen tijdens dat onderhoud onomwonden weten dat hij zijn beleid niet zal aanpassen. Na afloop verspreiden de burgerrechtenactivisten een communiqué waarin ze zeggen dat ze “versteld” staan van zijn uitspraken: “Hij (Zuckerberg, red.) weigert ook te erkennen dat Trump het gebruik van geweld tegen betogers faciliteert”, staat in het bericht te lezen. 

Ook medewerkers van Facebook laten van zich horen. Een aantal van hen onderbreekt zelfs het werk, de eerste keer dat dat zo openlijk gebeurt bij Facebook. In totaal vragen 5.500 medewerkers in een tekst aan hun baas om zijn beleid aan te passen.

Technologie

Outdoormerken halen advertentiegeld weg van Facebook en Instagram: “Ze zijn medeplichtig aan verspreiding van haat”

di 23 jun 15:48

Burgerrechtenbewegingen, zoals NAACP en de Anti-Defamation League, vinden dat er iets moet gebeuren en lanceren op 17 juni de hashtag en website “Stop Profit For Hate”. Hiermee roepen ze adverteerders op om Facebook te boycotten. 

Zij kregen snel gehoor. Ondertussen hebben 396 bedrijven laten weten dat ze voor korte of lange termijn niet zullen adverteren op Facebook en Instagram. Onder hen ook giganten zoals Unilever en Coca-Cola. Ook Ford en kledingfabrikanten The North Face, Levi’s en Adidas weigeren nog te adverteren op de platformen van Zuckerberg. “Er is geen plaats voor racisme in de wereld en er is geen plaats voor racisme op sociale media”, schrijft de CEO van Coca-Cola James Quincey, in een bericht op de website van het bedrijf. 

3. Wat doet Zuckerberg om de adverteerders terug te winnen?

De boycot heeft zijn effect niet gemist. Op de Amerikaanse beurs verliest Facebook 60 miljard dollar. Dat is gigantisch veel geld, vergeleken met de totale beurswaarde van het bedrijf van ruim 660 miljard dollar is het geen peanuts.

Militanten van de "Boogaloo" beweging tijdens een betoging in mei.

Militanten van de “Boogaloo” beweging tijdens een betoging in mei. Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zuckerberg kan niet vermijden dat er rond zijn bedrijf een negatieve perceptie hangt. Als populaire merken als Coca-Cola, Levi’s of Adidas niets te maken willen hebben met jouw platform, dan zit je met een probleem. En dit geldt niet alleen voor Facebook, ook Instagram (eigendom van Facebook, red.) zou wel eens slachtoffer kunnen worden van de boycot. Dit platform wordt door influencers (mensen op sociale media die zich door merken laten betalen om die te promoten, red.) veel gebruikt om bepaalde merken te hypen, maar als die merken afhaken, kan Instagram veel inkomsten mislopen.

De CEO van Facebook beseft goed genoeg dat hij iets moet doen om de adverteerders terug te winnen. In de tweede helft van juni publiceert hij een video (zie hieronder) waarin hij mea culpa slaat. Hij belooft om hate speech sneller te verwijderen van zijn platform en misleidende campagnes op Facebook en Instagram gaan – net zoals bij Twitter – een label krijgen. Facebook voegt de daad bij het woord en verwijdert een week later de accounts van de “Boogaloo”-beweging (extreemrechtse Amerikanen die hun rechten desnoods met wapens willen afdwingen, red.).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Buitenland

Instagram bant alle berichten over “behandelingen” om homoseksualiteit te “genezen”

za 11 jul 11:50

Maar de burgerrechtenbewegingen verwachten meer van het bedrijf en vragen een tweede ontmoeting. Die vond gisteren plaats. Ook na deze ontmoeting laat een van die bewegingen weten dat die”teleurgesteld” is. Ondertussen probeert de nummer twee van Facebook Sheryl Sandberg de meubelen te redden door te verkondigen dat ze haatberichten sneller wil verwijderen. Dat zal nodig zijn, want elke dag sluiten nieuwe bedrijven zich aan bij de boycot.

4. Ligt het probleem bij Zuckerberg zelf?

Het is duidelijk: Facebook heeft een probleem. Sommige waarnemers zien deze boycot, die redelijk ongezien is, als het begin van het einde van Facebook. En de schandalen lijken niet te stoppen. Vorige week raakte bekend dat gegevens van gebruikers per ongeluk gedeeld werden met 5.000 appontwikkelaars.

Er is geen plaats voor racisme in de wereld en er is geen plaats voor racisme op sociale media

James Quincey, CEO Coca-Cola

Facebook sukkelt van het ene schandaal in het andere. En altijd is er hetzelfde stramien: er is een incident en Zuckerberg komt met een statement waarin hij zich verontschuldigt. Het aantal keren dat hij zich al heeft verontschuldigd voor fouten die door hem of door iemand in zijn bedrijf zijn gemaakt, begint aardig aan te dikken. De Amerikaanse krant “The Washington Post” heeft in 2018 een bloemlezing gemaakt van zijn excuses, de lijst was toen al behoorlijk lang.

Economie

Google Search wordt 20 jaar: van doctoraatsonderwerp tot alwetende tech-gigant

wo 26 sep 2018 05:54

Misschien moet hij een voorbeeld nemen aan Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google. Toen Google nog een start-up was, beseften zij dat ze niet de nodige maturiteit hadden om een technologiebedrijf te leiden. 

In 2001, amper drie jaar na de oprichting, stelden ze de ervaren Eric Schmidt aan als CEO. Schmidt was op dat moment CEO van een groot technologiebedrijf en was voor Brin en Page de geknipte man om hun pas opgerichte Google te leiden. De man bracht rust bij Google en de oprichters Page en Brin konden zich ver weg van de schijnwerpers met andere projecten bezig houden.

Niet zo bij Facebook: Zuckerberg leidt nog altijd het bedrijf dat hij 16 jaar geleden heeft opgericht. De combinatie van oprichter-CEO zorgt ervoor dat hij niet altijd de nodige afstand kan nemen om de juiste beslissingen te nemen. Hij maakt ook fouten die, zonder dat hij het beseft, een grote impact hebben. Na het Cambridge Analytica-schandaal in 2018,  waarbij gegevens van 50 miljoen Amerikaanse gebruikers zonder medeweten van Facebook verkocht werden om de presidentsverkiezingen te manipuleren, verklaarde Zuckerberg in het Amerikaanse Congres: “Ik had geen besef van de impact die we hebben.” Volgens critici zijn dat niet de excuses die je mag verwachten van een CEO van een groot technologiebedrijf dat toegang heeft tot de gegevens van 3 miljard mensen.

Steeds meer mensen vragen zich dan ook af of Zuckerberg de juiste man is om Facebook te leiden. Brengen deze boycot en het financiële verlies hem deze keer wel tot het inzicht dat hij de leiding misschien aan iemand anders moet overlaten? 

In de hoop dat de adverteerders terugkeren, belooft Facebook intussen om haatdragende berichten sneller te verwijderen, maar volgens de burgerrechtenbewegingen die de boycot in gang hebben gezet, is dit too little, too late (te weinig, te laat, red). En ondertussen sluiten elke dag adverteerders zich aan bij de boycot. Het einde van deze crisis lijkt dus nog niet meteen in zicht.

Previous Post

Valse reservaties oorzaak van lage opkomst bij bijeenkomst Trump? “Meer aan de hand, het publiek was minder enthousiast”

Next Post

Het verhaal achter de ministers die uit het raam klauterden

beheerder

beheerder

Super snel dagelijks nieuws voor u

Related Posts

Harry en Meghan doen definitief afstand van koninklijke taken: proeven van vrijheid smaakt duidelijk naar meer
Analyse

Harry en Meghan doen definitief afstand van koninklijke taken: proeven van vrijheid smaakt duidelijk naar meer

February 20, 2021
Ruis op de lijn: waarom president Joe Biden nog niet met aloude Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten belde
Analyse

Ruis op de lijn: waarom president Joe Biden nog niet met aloude Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten belde

February 16, 2021
De Britten zijn voor het eerst in jaren eensgezind verontwaardigd over de Europese Unie
Analyse

De Britten zijn voor het eerst in jaren eensgezind verontwaardigd over de Europese Unie

February 15, 2021
Wat moet de EU doen met het efficiënte Russische Spoetnik V-vaccin?
Analyse

Wat moet de EU doen met het efficiënte Russische Spoetnik V-vaccin?

February 15, 2021
Hoe de zaak rond Sihame El Kaouakibi toont dat het scheef zit met de financiering van politieke partijen
Analyse

Hoe de zaak rond Sihame El Kaouakibi toont dat het scheef zit met de financiering van politieke partijen

February 13, 2021
Kritiek op Commissievoorzitter Von der Leyen neemt toe: wat wordt haar verweten? En kan ze de plooien gladstrijken?
Analyse

Kritiek op Commissievoorzitter Von der Leyen neemt toe: wat wordt haar verweten? En kan ze de plooien gladstrijken?

February 3, 2021
Next Post
Het verhaal achter de ministers die uit het raam klauterden

Het verhaal achter de ministers die uit het raam klauterden

  • Trending
  • Comments
  • Latest
‘Liverpool kan niet blijven zeggen dat Virgil ontbreekt, ik word er ziek van’

‘Liverpool kan niet blijven zeggen dat Virgil ontbreekt, ik word er ziek van’

February 21, 2021
Hakim Ziyech steekt André Onana hart onder de riem met drie woorden

Hakim Ziyech steekt André Onana hart onder de riem met drie woorden

February 6, 2021

Feyenoord mogelijke tegenstander van Ajax in halve finale beker

February 14, 2021

Viermaal blijkt scheepsrecht voor Ryan Babel in Turkse topwedstrijd

January 30, 2021
Janssen concludeert na Ajax – Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld’

Janssen concludeert na Ajax – Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld’

February 26, 2021
Janssen oordeelt hard: ‘Hij was ongelukkig, om het voorzichtig uit te drukken’

Janssen oordeelt hard: ‘Hij was ongelukkig, om het voorzichtig uit te drukken’

February 26, 2021

Nederland rukt na droomavond van Ajax op richting historische positie

February 26, 2021

Bayer Leverkusen ligt na zestiende finale al uit de Europa League

February 26, 2021

Recent nieuws

Janssen concludeert na Ajax – Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld’

Janssen concludeert na Ajax – Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld’

February 26, 2021
Janssen oordeelt hard: ‘Hij was ongelukkig, om het voorzichtig uit te drukken’

Janssen oordeelt hard: ‘Hij was ongelukkig, om het voorzichtig uit te drukken’

February 26, 2021

Nederland rukt na droomavond van Ajax op richting historische positie

February 26, 2021

Bayer Leverkusen ligt na zestiende finale al uit de Europa League

February 26, 2021
Nieuwss

Super snel dagelijks nieuws voor u

Follow Us

Bladeren op categorie

  • Analyse
  • Cultuur
  • Economie
  • Politiek
  • Sport
  • Tech

Recent nieuws

Janssen concludeert na Ajax – Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld’

Janssen concludeert na Ajax – Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld’

February 26, 2021
Janssen oordeelt hard: ‘Hij was ongelukkig, om het voorzichtig uit te drukken’

Janssen oordeelt hard: ‘Hij was ongelukkig, om het voorzichtig uit te drukken’

February 26, 2021
  • Privacybeleid
  • algemene voorwaarden
  • Neem contact op
  • Over ons

© 2019 Nieuwss - Super snel dagelijks nieuws voor u

No Result
View All Result

© 2019 Nieuwss - Super snel dagelijks nieuws voor u

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.