Unilever deed miljardenbod op consumententak van Britse farmacieconcern GSK

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Overname Unilever, moederbedrijf van onder meer Dove, schrijft dat er „geen zekerheid is dat er een akkoord wordt bereikt”. Het bestuur van GSK, maker van onder meer Aquafresh-tandpasta, zou een eerder bod te laag hebben gevonden.

Noor Zwolsman

15 januari 2022 om 16:24

Leestijd 1 minuut

Gebouw van GSK. Wat voor bedrag er precies zou zijn geboden, is niet bekend.

Foto Luke MacGregor / Reuters

Unilever heeft eind vorig jaar een bod gedaan om de consumententak van het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) over te nemen. Dat bevestigt de levensmiddelengigant zaterdag in een persbericht na berichtgeving van de Britse krant The Times. GSK zou „een sterke strategische match zijn nu Unilever zijn portfolio blijft hervormen”, aldus de verklaring.
Wat voor bedrag er precies zou zijn geboden, is niet bekend. The Times meldt op basis van ingewijden dat een eerder bod van 50 miljard pond (zo’n 60 miljard euro) is afgewezen. De bestuursraden van GSK en de Amerikaanse farmaceut Pfizer, die een minderheidsbelang heeft in de divisie, zouden het bedrag voor het portfolio met onder meer Aquafresh-tandpasta te laag hebben gevonden. Analisten schatten de waarde van het bedrijfsonderdeel momenteel in op zo’n 48 miljard pond (circa 57 miljard euro).
De ingewijden zeggen tegen de Britse krant dat het bod van Unilever geen premie bovenop de waarde bevatte, wat wel gebruikelijk is. Ook zou in de prijs geen rekening zijn gehouden met de kostenvoordelen die de overname Unilever zou opleveren.
Of er een ander bod op tafel ligt, is onduidelijk. Unilever, het moederbedrijf van onder meer Dove en Ben & Jerry’s, schrijft dat er „geen zekerheid is dat er een akkoord wordt bereikt”. Naast onduidelijkheid over de hoogte van het bod, is het onbekend hoe Unilever de overname precies wilde gaan bekostigen. Mogelijk zou een groot deel in aandelen worden betaald.

Lees verder…….

UA-153105726-1