Waarom kruipen de werkgevers bij Baudet in bed?

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Menno Tamminga

22 februari 2022

Leestijd 2 minuten

Las ik dat goed? Zijn Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO-NCW bondgenoten? Haar voorgangers hielden zich verre van de populistische flanken met anti-Europese standpunten. Vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal in de Europese Unie is de hoeksteen van de werkgeversbelangen. Export smeert ‘onze’ boterham. Open grenzen zijn aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.Maar nu zijn Forum en VNO-NCW het toch eens. Werkgeversvoorzitter Thijssen schreef vorige week in Het Financieele Dagblad dat de rechter aan het stuur zit van het Nederlandse klimaatbeleid, en niet politici. Dat zegt Baudet al jaren. Hij waarschuwde eerder voor een ‘dikastocratie’: een staat waarin rechters de hoogste macht hebben.

Lees ook:Laat Milieudefensie maar op gesprek komen, zeggen de bedrijven

De waarschuwing van Thijssen leest als een verlate reactie op het vonnis dat de Haagse rechtbank negen maanden geleden velde. De rechter droeg olie- en gasbedrijf Shell toen op zijn mondiale uitstoot van broeikasgassen vergaand te verminderen. Actiegroep Milieudefensie, die de Shell-zaak met anderen had aangespannen, heeft recent 29 grote, vervuilende bedrijven per brief én krantenadvertentie gevraagd naar hun concrete klimaatplannen. Nieuwe rechtszaken? Thijssen hekelt „een Angelsaksische cultuur met talloze slepende rechtszaken en juridisch gekonkel”. Dat klinkt eerder als verkiezingsretoriek dan als door …

Lees verder…….

UA-153105726-1