CPB: koopkracht flink achteruit door stijgende energieprijzen

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Inflatie Het Centraal Planbureau verwacht dat de koopkracht tussen de 3,4 en 0,6 procent daalt. De nasleep van de coronapandemie, maar ook stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne worden als oorzaak aangewezen.

Wafa Al Ali

9 maart 2022 om 8:50

Leestijd 2 minuten

Een meterkast. Het CPB verwacht dat de koopkracht dit jaar daalt, mede door de stijgende energieprijzen.

Foto Camiel Mudde/ANP

Laatste update
12:22

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht in 2022 met 2,7 procent daalt. Dat komt grotendeels door stijgende energieprijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat meldt het CPB woensdag in het Centraal Economisch Plan. Volgens het planbureau zal de Nederlandse economie in 2022 als geheel met 3,6 procent groeien.
Het CPB heeft verschillende scenario’s berekend voor de effecten op de koopkracht, afhankelijk van hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen. De basisraming gaat uit van een koopkrachtdaling van 2,7 procent. Het slechtste scenario gaat uit van een middelste koopkrachtdaling van 3,4 procent, in het gunstigste geval zakt de koopkracht met 0,6 procent. Het CPB wijst erop dat het per huishouden kan verschillen in welke mate de stijgende energieprijzen worden gevoeld.

De basisraming voor de inflatie wordt geschat op 5,2 procent, met uitschieters naar 6 procent. In het gunstigste geval wordt de inflatie op 3 procent geschat, ervan uitgaande dat de energieprijzen terugkeren naar het niveau van de zomer van 2019. De inflatie komt mede door de economische nasleep van de coronapandemie en de alsmaar stijgende energieprijzen, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Olie en gas
Rusland is een van de grootste leveranciers van olie en gas. Kort nadat het land Oekraïne was binnengevallen, steeg de prijs voor een vat Brentolie met 8 procent. De sancties tegen Rusland drijven de energieprijzen verder op. Op woensdag kost een vat ruim 124 dollar (113 euro). De laatste keer dat de olieprijs boven de 100 dollar is uitgekomen, was in 2014.
„We gaan ervan uit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn portemonnee zal voelen”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een toelichting. „Ik maak me wel echt zorgen over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen.”

Lees ook: En weer wordt het leven duurder. Hoge inflatiecijfers werpen vraag op: hoe voorbijgaand is dit nu echt?

Lage inkomens
De hoge energieprijzen hebben met name grote gevolgen voor de koopkracht van mensen met een laag inkomen en mensen die in een slecht geïsoleerd huis wonen, reageert minister Karien van Ginnip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA) woensdag op de CPB-cijfers. Die klap komt volgens haar nog bovenop de inflatie, „die al vrij hoog was”. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om de lage en lagere middeninkomens te compenseren. „Alles ligt op tafel”, aldus Van Ginnip, zonder daarbij verdere details te geven.
Ondertussen dringt de Tweede Kamer aan op snelle maatregelen om het beraamde koopkrachtverlies te verzachten. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis denkt daarbij bijvoorbeeld aan extra steun voor arme gezinnen om hun energierekening te betalen en aan een tijdelijke verlaging van accijnzen. D66’er Steven van Weyenberg pleit onder meer voor meer vaart achter energiebesparende maatregelen, terwijl de VVD eist dat het kabinet snel met voorstellen komt om de ergste klappen op te vangen.
Mmv Suzanna de Vries

Lees verder…….

UA-153105726-1