Daling CO₂-uitstoot grote bedrijven gestokt in 2021, gebruik steenkool flink gestegen

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Emissiecijfers De CO₂-uitstoot van de vier kolencentrales in Nederland steeg vorig jaar met 69 procent. De uitstoot van gascentrales daalde juist aanzienlijk, waardoor totale uitstoot nagenoeg gelijk bleef.

Tan Tunali

14 april 2022 om 10:25

Leestijd 1 minuut

De RWE-kolencentrale in Eemshaven. De uitstoot van de centrale verdubbelde in 2021 ten opzichte van 2020.

Foto Bram van de Biezen/ANP

De CO₂-uitstoot van bedrijven die Europese emissieregels vallen, is in 2021 voor het eerst in zes jaar niet gedaald. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) meldt donderdag dat de 343 bedrijven die onder het handelssysteem vallen – gezamenlijk verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de CO₂-uitstoot in Nederland – 0,03 procent meer CO₂ hebben uitgestoten dan in 2020.
Met name de CO₂-uitstoot van de vier kolencentrales in Nederland nam vorig jaar flink toe. In totaal steeg de uitstoot van de kolencentrales met 69 procent. De grootste kolencentrale van Nederland, de RWE-centrale in Eemshaven, stootte ruim twee keer zoveel CO₂ uit als in 2020: 2,5 megaton in 2020 versus 5,3 megaton in 2021.
De uitstoot van gascentrales daalde juist aanzienlijk, waardoor totale uitstoot nagenoeg gelijk bleef. Het verhoogde gebruik van steenkool is dan ook waarschijnlijk te wijten aan de oplopende gasprijs. In 2021 steeg de Europese gasprijs sterk onder invloed van onder meer een koud voorjaar, slecht gevulde voorraden en internationale ontwikkelingen.

Lees ook drie vragen over emissierechten: Uitstoot beperken is lucratiever dan ooit. Hoe kan dat?

Directeur-bestuurder van de NEa Mark Bressers noemt het „teleurstellend” dat de ingezette daling van de CO₂-uitstoot van de bedrijven is gestokt. „De industrie- en energiesector moeten nog stappen zetten om de doelen voor 2030 uit het Klimaatakkoord te halen”, aldus Bressers in het persbericht. Het belangrijkste doel van het klimaatakkoord van de Nederlandse regering is de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990.
Correctie (14 april, 11.35 uur): in een eerdere versie van dit stuk stond dat de tot doel gestelde CO₂-reductie van 49 procent in 2030 was opgenomen in het klimaatakkoord van Parijs. Het betreft echter de tot doel gestelde reductie van alle broeikasgassen in het klimaatakkoord van de Nederlandse regering op basis van het in Parijs gesloten akkoord.

Lees verder…….

UA-153105726-1