Hoge Raad: Belastingdienst hoeft niet iedereen in spaartaks-zaak te compenseren

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Belasting Mensen die te laat of geen bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst tegen de heffing die zij betaalden over hun spaargeld in box 3, krijgen niet vanzelfsprekend hun geld terug van de fiscus.

Lotje van den Dungen

20 mei 2022 om 11:58

Leestijd 1 minuut

Het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag.

Foto Koen van Weel/ANP

Niet iedereen die te veel belasting heeft betaald over spaargeld in box 3 hoeft gecompenseerd te worden door de overheid. Mensen die te laat of geen bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst, krijgen niet vanzelfsprekend hun geld terug van de fiscus. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. De Raad heeft geoordeeld dat de rechter de Belastingdienst niet kan dwingen.
De Hoge Raad zette in december vorig jaar een streep door de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3, een belasting gebaseerd op een fictief rendement over de inkomsten uit sparen en beleggen, omdat die heffing „onrechtmatig” was. Een groep van zeker 60.000 mensen maakte bezwaar tegen de spaartaks en kreeg gelijk. De Belastingdienst moet de spaarders hun onterecht betaalde heffingen terugbetalen in augustus dit jaar. Het kabinet heeft daar 2,8 miljard euro voor uitgetrokken.

Lees ook dit artikel over de zorgen in de Kamer over het compenseren van mensen met grote vermogens

Honderdduizenden spaarders
De Hoge Raad boog zich vrijdag over de vraag of mensen die zich niet bij de massaclaim hadden ges …

Lees verder…….

UA-153105726-1