Na zware tijden op weg naar een ‘schone operatie’

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Deze rubriek belicht iedere week ontwikkelingen op de beurs. Ditmaal: bouwbedrijf Heijmans.

Jolanda van de Beld

23 mei 2022

Leestijd 2 minuten

De bouwsector kwam de coronapandemie verrassend goed door. Ondanks economische onzekerheid en dalend consumentenvertrouwen bleef de vraag naar bijvoorbeeld huizen onverminderd hoog en stegen de huizenprijzen naar ongekende hoogte. Maar sinds een paar maanden beginnen er zorgen te ontstaan onder bouwers. De staalprijzen stijgen, houtleveranties uit Oost-Europa stokken, cement wordt schaars. En is het straks misschien zelfs lucratiever voor transportbedrijven om steenkool te vervoeren, in plaats van grind voor beton? De koersdaling van bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen, een Midkap-fonds, is daarom niet uniek. De geopolitieke ontwikkelingen en economische onzekerheden zijn terug te zien op de gehele beurs. En het ging eindelijk juist weer goed met Heijmans na, zoals analist André Mulder van Kepler Cheuvreux het noemt, een „zwarte situatie”. Het dieptepunt was 2016, waarin Heijmans 118 miljoen euro verlies leed. „Ik heb toen even gedacht: het is over en uit. De banken nemen Heijmans over”, zegt Mulder. Maar het bestuur van het bedrijf wist de banken ervan te overtuigen dat de bouwer op eigen kracht uit de problemen zou komen. En dat lukte. Verschillende probleemprojecten, zoals de nieuwbouw voor het Rijks …

Lees verder…….

UA-153105726-1