124 doden gemeld in slaapapneu-affaire, maar verband met Philips-machines onduidelijk

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Slaapapneu-apparaten Het afgelopen jaar ontving de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA duizenden meldingen over de slaapapneu-apparaten van Philips, waaronder ook sterfgevallen.

Liza van Lonkhuyzen

23 mei 2022 om 22:16

Leestijd 2 minuten

Een Philips DreamStation CPAP-apparaat, dat wordt gebruikt om slaapapneu te behandelen.

Foto Rob Engelaar ANP/HH

Meer dan 21.000 meldingen van gezondheidsproblemen en 124 van sterfgevallen. Sinds Philips een jaar geleden bekendmaakte dat zijn slaapapneu-apparaten gevaarlijk kunnen zijn voor gebruikers, regent het klachten. Dat blijkt uit een update van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA.Philips is bezig met een wereldwijde operatie waarbij het miljoenen machines in 130 landen repareert of vervangt. Het gaat om slaapapneu-apparaten die via een masker ’s nachts lucht in de longen van gebruikers blazen. Een jaar geleden meldde Philips dat het geluiddempende schuim, gemaakt van kunststof, van sommige apparaten blijkt af te brokkelen. Logischerwijs kan dat in de longen van gebruikers terechtkomen. Het bedrijf trok 900 miljoen euro uit voor de terugroepactie, en daar komen alle juridische kosten door schadeclaims nog bij.Vóór de bekendmaking van dit probleem, had Philips dertig klachten ontvangen van gezondheidsproblemen in relatie tot de slaapapneu-apparaten. Wel had het bedrijf destijds al meer dan duizend (het precieze aantal is onduidelijk) andere meldingen van problemen met de apparaten, …

Lees verder…….

UA-153105726-1